Om ProudPussy

Våren 2002 gick jag ut reklamlinjen på Beckmans School of Design, efter tre (fantastiska!) år. Som ämne för slutprojektet får man välja i princip vad som helst. För mig blev valet enkelt. Reklam handlar om att kommunicera. Med chansen att fritt uttrycka mig ville jag förmedla ett budskap jag tycker är viktigt. Ett enkelt budskap: Det är hög tid att även tjejer får vara stolta över sitt kön.

Så här skrev jag då:

Det kvinnliga könsorganet är fortfarande ett tabubelagt ämne. Mus, fitta, vulva, ”där nere” – oavsett vad vi i hemlighet kallar det talar vi inte om det.

Varför får inte tjejer ha en lika naturlig relation till sitt kön som killar? Från barnsben får killar lära sig att deras snopp är bra och något de kan pilla och dra i, det är ju naturligt. För tjejer gäller andra tongångar; ”Usch, pilla inte där. Det kan komma in sand”.

Det handlar inte om att killar har snopp och tjejer något annat. Det handlar om att killar har, och tjejer inte har. När vårt kön äntligen uppmärksammas är det för att vi ska förändra det, med plastikoperationer, rakning etc.

En fitta ska ha lika självklart utrymme och status som en kuk. Det kanske inte i första hand är en individuell fråga, det handlar om att samhället ska ha samma inställning till kvinnligt könsorgan som till manligt. Kärt barn har många namn sägs det. Kalla det vad du vill, men kalla det åtminstone för någonting!

Om vi okonstlat kan se på vårt kön som en av övriga kroppsdelar kommer vi att kunna förmedla det synsättet till kommande generationer. Något fint och värdefullt att vara rädd om.

Inte rädd för.

För att höja värdet och synen på kvinnors kön byggde jag ett nytt koncept – Proud Pussy – och skapade en serie ringar föreställandes just vårt kvinnliga kön. Jag gjorde fem olika modeller, vackra att se på och som samtidigt visar variationen i hur våra kön faktiskt ser ut. Alla olika. Men alla lika bra.

Att bära ringarna är att ta ställning. Att våga stå för vem du är och vara stolt! Det är enda sättet att ändra på rådande synsätt. Visa ringen för andra, betrakta deras reaktion. Ta chansen att väcka tankar hos de som tidigare inte funderat kring det. Är det okej att ha en fitta på fingret? Får man verkligen tycka att det är vackert?

——————————

Kontakta mig gärna på info [at] proudpussy.com.

3 kommentarer till Om ProudPussy

  1. Terese skriver:

    Underbart initiativ! Så fort jag har lite mer pengar i plånboken ska jag absolut beställa en av dessa skönheter!! Är ju inte mer än rätt att jag har en underbar punani även i smyckeskrinet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s